Spring til indhold

Svenstrup, Nordals - ved skov og strand.

Historien om Jørgen Riecks Arkæologiske Samling


Jørgen Riecks Arkæologiske Samling er resultat af et helt livs engagement i amatørarkæologien. Samlingen er samlet af fhv. vagtchef på Danfoss, Jørgen Rieck, der stammede fra Thy, men blev bosat i Svenstrup på Nordals.

Jørgen Rieck var kun otte år, da han gik bag sin far på en jagttur og fandt en flinteflække. Jørgen Rieck fortæller selv i en artikel i Danfoss Avisen, ”Ventilen”, fra 1956, at de flinteredskaber, han dengang fandt, satte gang i hans drengefantasi, og at stenalderfolkene blev hans store helte.

Faderen var en habil amatørpalæontolog, dvs. at han samlede forsteninger, så Jørgen Rieck har haft en god rollemodel.

 

 

 


Heldigvis var både Jørgen Rieck og hans far, Laurids Rieck, gift med kvinder der satte pris på mændenes interesser. Trisse (Eva) Rieck sagde ved sit bryllup, at hun giftede sig ind i en stenrig familie. I begyndelsen var hun måske en smule jaloux på sin mands passion, men med tiden blev hun en lige så passioneret samler som Jørgen Rieck selv.

 

 

 


Da det begyndte at knibe med pladsen, og – især – da Jørgen Rieck ønskede at andre skulle have mulighed for at se den store samling, åbnede han i 1971 sit eget private museum i en barak i baghaven på Nordborgvej i Svenstrup.

I 1992 blev samlingen flyttet til den gamle skole på Egebjergvej 4 i Svenstrup. Jørgen Rieck overdrog dermed sin samling til den daværende Nordborg Kommune mod at kommunen stillede lokaler til rådighed og betalte for lys, vand og rengøring.

Samtidig blev foreningen ”Riecks Arkæologiske Samlings Venner” oprettet med det formål at værne om samlingen og at holde vagt i åbningstiden. ”Vennerne” er nu en del af E Svenstruplaug.

 

 

Samlingen var og er kendt vidt omkring i arkæologiske kredse. Der kommer jævnligt hollændere til Svenstrup for at besøge samlingen. Og i 1993 var der verdenskongres for arkæologer i Vejle, hvor 30 af deltagerne, fra Europa og USA, tog turen til Svenstrup for at se samlingen. De sagkyndige var meget imponerede over samlingens størrelse og indhold.

 

 

 

Den ene af Jørgen Riecks sønner, Flemming Rieck, er uddannet arkæolog og har bl.a. gennemført udgravninger i Nydam Mose i perioden 1989-99.

 

Fra museets scrapbog:

Jeg samler gamle sten”. Artikel, ”Ventilen”, 1956

To stenrige mænd med flinke koner”. Artikel, 31.12. 1953 (kilde?)

Privatmand åbner museum ”. Artikel, Jydske Tidende 14.3.1971

Hjertebarn får eget museum”. Artikel, JydskeVestkysten 28.4.1992

Fint besøg”. To notitser i JydskeVestkysten 14.9. og 17.9 1993